Tests en Tips

Tests en tips voor het gebruik van Wisbordjes, Wisbordstiften en het schoonmaken van Wisbordjes.

 

Gebruiksduur stiften.

Uiteraard zijn de gebruikskosten van een stift van groot belang. Immers: hoe langer een stift meegaat des te minder kosten de school heeft. Een goedkope stift kan daardoor uiteindelijk duurder zijn dan een duurdere stift die veel langer meegaat.

 

Hoe blijft de stift goed zwart of blauw schrijven?

Uit onze tests bleek dat verschillende stiften die wat minder zwart of blauw schreven door ze een flink aantal keren (met de schrijfpunt naar beneden) heen en weer te schudden zwarter of blauwer gingen schrijven. En zeker als ze ook nog een paar nachten met de schrijfpunt naar beneden in een potje werden gezet. Het verschil was soms opmerkelijk. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de mix van inkt en bijv. alcohol, waar de inkt van is gemaakt en wordt hierdoor de inkt beter vermengd met de andere stoffen.

 

Algemene tips over het schoonmaken.

Tip 1 (de belangrijkste tip): bekijk welke stift het best past bij een bepaald type Wisbordje! Op onze website vindt u van al onze Wisbordjes tabellen waarin wordt weergegeven welke stift het minst vervuilt op een bepaald type Wisbordje! Het blijkt namelijk in de praktijk dat dat van fundamenteel belang is. Een voorbeeld: op onze veelverkochte Wisbordjes type SM voldoen vrijwel alle geteste zwart schrijvende stiften en voldoet niet 1 blauw schrijvende stift!

 

Door op de afbeelding bij een Wisbordje te klikken kunt u meteen zien welke stift geschikt is voor betreffend Wisbordje en welke niet!!

 

Tip 2: de ervaring heeft geleerd dat wanneer je iets langer wacht met het schoonmaken dit over het algemeen 'minder vervuiling' van het Wisbordje oplevert. Dit komt doordat de inkt dan beter is opgedroogd. Wanneer de inkt niet goed droog is krijgen je eerder een 'grijze waas' op je Wisbordje! Dus: beter wissen na 10 seconden dan na 5 seconden! Binnen 10 seconden wissen wordt beslist niet aanbevolen! Maar laat de inkt er ook niet te lang op zitten (bij voorkeur niet langer dan een paar minuten), want dan kan het lastig worden deze te verwijderen!

 

Tip 3: probeer eerst op een minder zichtbaar gedeelte van het Wisbordje een stift uit en bekijk hoe goed het schoonmaken van het bordje met deze stift gaat! Maak ook niet schoon met papieren doekjes, maar met een geschikt Wisborddoekje of wisser!

 

Tip 4: controleer als leerkracht na afloop van de les alle Wisbordjes in de klas en maak ze (zo nodig) extra goed schoon voor ze weer opgeborgen worden. Gebruik daarbij zo nodig cleaner!

 

Tip 5: om 'vervuiling' zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om schone doekjes te gebruiken. Een doekje dat meerdere keren is gebruikt en niet goed schoon meer is zorgt ook voor meer vervuiling van het Wisbordje!

 

Tenslotte: op den duur wordt elk Wisbordje vuil (bij intensief gebruik sneller) en ontkom je gewoon niet aan vervanging daarvan! Waarschijnlijk gebeurt dit doordat de 'toplaag' door schrijven en wissen minder glad wordt en er een soort 'verzadiging' optreedt.

 

De Wisbordstiften.

Een zeer goede optie is de zwartschrijvende Crown stift. Deze heeft een goede gripdikte (10 mm) en schrijft vrij nauwkeurig. De schrijfpunt is ook stevig. Gezien de goede prijs-kwaliteitverhouding is deze Zuid-Koreaanse stift ons advies!

 

De Memo heeft ook een fijne gripdikte (10 mm) voor kinderen, maar een wat dikkere punt (minder nauwkeurig) en schrijft wat meer grijsachtig. Deze stift is natuurlijk wel weer zeer aantrekkelijk geprijsd!

 

De WB schrijft het zwartst van alle stiften (is goed duidelijk). Het nadeel is echter dat de stift (gripdikte 13 mm) en wat dikker is.

 

Dat laatste geldt ook voor de Maxx Eco. Deze stift is het dikst van allemaal (ook gripdikte 13 mm). Het voordeel van deze stift is echter dat deze kan worden nagevuld met navulpatronen. Dus milieuvriendelijker!

 

De Maped heeft een gripdikte van 8 mm. De grip is gefreesd met drie vlakjes die samen een driehoek vormen. Hierdoor glijdt de grip minder snel uit de handen. Met de Maped kun je vrij nauwkeurig schrijven, door de punt recht naar beneden te houden. De schrijfpunt is ook geblokkeerd tegen indrukken. De gebruiksduur is echter wel wat beperkter dan van de andere (hierboven genoemde) stiften.